Interviu cu Mara Dragomir – “Eu cred că o carieră în IT e potrivită și pentru fete, și pentru băieți”

Mara a început cursurile Digital Kids în februarie 2013, odată cu prima generație de copii care și-au propus să descopere tainele programării. Avea doar 9 ani atunci. Acum, Mara este una dintre cele mai bune cursante, cu rezultate extraordinare la toate evaluările, și din păcate singura fată din grupa cea mai avansată de mici programatori. Pentru Mara, condițiile în programare, buclele, vectorii, listele, șirurile, rutinele, nu mai reprezintă un secret ci un prilej de satisfacție deoarece au ajutat-o să se transforme dintr-un utilizator de programe concepute de alții, în creator de tehnologii.

Am stat de vorbă cu Mara pentru a afla secretele din spatele rezultatelor sale excelente într-un domeniu în care puține fete de vârsta ei sunt interesate, însă cu un potențial imens pentru viitor.

De când te pasionează programarea? Ai exemple în familie, sau cum s-a întâmplat să afli despre informatică, IT?

Dintotdeauna m-am jucat la calculator, mai târziu pe tabletă. Mama și tata lucrează toată ziua pe calculator, așa că mi-am dorit și eu. De 2 ani am înțeles că informatica e mai mult decât o joacă și mi se pare foarte interesantă.

Înveți informatică la școală? Cum ți se par lecțiile?

La școală fac doar TIC (utilizare). Majoritatea programelor studiate nu sunt o noutate pentru mine și colegii mei. Doamna predă bine, dar lecțiile sunt ușoare și au prea puține noutăți.

De ce ai ales să mergi la cursuri de programare? Cum ți se par cursurile Digital Kids? Ce ți-a plăcut cel mai mult? Ce ai îmbunătăți?

Prima dată am fost la Coder Dojo. Programarea mi s-a părut interesantă și am vrut să continui. Am continuat la Palatul Copiilor și la Digital Kids și merg și acum la ambele . Cursurile Digital Kids mi s-au părut foarte interesante și îmi place că fiecare lucru învățat are o aplicație practică în jocuri și nu numai. Cel mai mult mi-a plăcut să fac pagini web. Aștept cu nerăbdare fiecare sâmbată să vin la curs. Îmi place modul de predare, atmosfera relaxată și modul în care trainerii ne ajută și fac ca totul să pară mai ușor.  Abia aștept să învăț despre aplicațiile pentru Android.

Crezi că o carieră în IT este potrivită pentru fete? De ce? Cunoști femei care au succes în IT?

Eu cred că o carieră în IT e potrivită și pentru fete, și pentru băieți. Avem prieteni de familie care au succes în IT, atât femei, cât și bărbați. Georgiana este o femeie de succes in IT pe care o cunosc, care lucrează ca programator pentru IBM.

Părinții tăi te sprijină în demersul tău de a învăța programare?

Părinții mei mă încurajează să vin la cursuri și să găsesc soluții la toate problemele care apar atunci când mă pregătesc la info.

Ce alte activități extrașcolare mai ai în afară de cursurile de programare?

În afară de cursuri de programare, mai am cursuri de baschet, tenis și engleză.

Cum crezi că arată viitorul pentru tine și pentru generația ta?

Eu cred că în viitor vor exista case din cauciuc flexibil (ne putem extinde casa cât de mult dorim) și portabile (le putem lua cu noi oriunde), obiecte indestructibile, biciclete zburătoare, un aparat de teleportare (alegi destinația și teleportezi lucrul respectiv:oameni, obiecte, mesaje, ființe), o minge care devine o curte imensă, câmpuri de forță prin care nu trece nimic, un aparat care face lucrurile vizibile și invizibile, mașinăria care mărește și micșorează lucruri, câmpul de forță împotriva tuturor bacteriilor rele și microbilor, fabrici ecologice și mijloace de transport indestructibile, zburătoare și ecologice.

Dacă ar fi să îți imaginezi o școală ideală, cum ar fi aceea? 

Școala din viitor va fi extensibilă, ca să aibă loc foarte multe clase, portabilă. Pentru că au loc multe clase, nimeni nu va fi nevoit să vină după-amiaza. Programul începe dimineața la 10 și durează patru-cinci ore. Va exista o tabletă cu memorie super-încăpătoare, în care va fi un folder cu manuale (care se actualizează singure; ex: la clasa a V-a sunt manuale de clasa a V-a și la clasa a VI-a sunt pentru a VI-a ), unul cu caiete, unul cu culegeri care se actualizează singure, unul cu portofolii, unul cu teste, dar în timpul testului ai acces doar la documentul cu testul respectiv și când se termină timpul nu mai poți scrie și unul cu notele și mediile. La fiecare materie poți găsi materiale interactive, cu explicații, cu audio și video. O să existe laboratoare foarte performante unde elevii experimentează toate noțiunile studiate cu profesori ca la Fun Science (mi-a plăcut laboratorul pe care l-am văzut la școala nr 186 cu ajutorul Profesorului Trăsnit). Sala de sport o să fie adaptată pentru mai multe sporturi, să aibă chiar și bazin de înot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *